Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z aronią

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
margaryna 1 kostka
jajko 4 szt
cukier kryształ 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 1 łyżka
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
orzechy włoskie 5 dkg
konfitura 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z aronią

Kroki postępowania

1
Mąkę, margarynę, żółtka, 3 łyżki cukru, olej i proszek zagnieść i podzielić na trzy części. Ubić panię z białek ze szczyptą soli i resztą cukru. 1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blachę (20x35 cm). Drugą część pomieszać z kakao i podrobić na pierwszą, na to wyłożyć aronię i posypać posiekanymi orzechami.
Krok 1 - Ciasto kruche z aronią foto
2
Na to wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta.
Krok 2 - Ciasto kruche z aronią foto
3
Piec około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Ciasto kruche z aronią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak