Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto krówkowo kakaowe
Kroki postępowania
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Na końcu dodać żółtka. Wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę.
Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Piec ok 35 min.
Następnie ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Gdy już będzie zimne, przeciąć na dwie części.
1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń.
Przygotować spód ciasta: Nasączyć kawą, następnie posmarować masą budyniową(1/3 masy). Na masie układać pierwszą warstwę herbatników, które też nasączyć w kawie.
Nutellę wymieszać z resztą masy krówkowej, wyłożyć i rozsmarować na herbatnikach, następnie ułożyć kolejną warstwę ciastek.
Kolejną część masy krówkowej wylać na herbatniki, nasączyć w kawie.
Położyć górną część ciasta, dodać masę krówkową, można posypać kakao na wierzchu.
Pozostawić do stężenia.