Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

masło 1/2 kostki
mąka pszenna 2/3 szklanki
wiórki kokosowe 2/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 szt
dżem kwaśny 1 słoik

Beza

białka jaj 3 szt
cukier 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym

Mąkę przesiewamy do miseczki dodajemy do niej wiórki kokosowe, cukier i pokrojone masło. Za pomocą siekaczki lub dłońmi rozcieramy w palcach składniki tak aby powstała kruszonka.

Kiedy składniki będą mieć grudkowatą konsystencję wbijamy żółtka i łączymy wszystkie składniki.

Ciasto będzie bardzo lepkie (takie ma być ), dlatego najlepiej założyć rękawiczkę i wylepić nim, małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Białko ubijamy w raz cukrem na puszystą pianę. Kiedy piana będzie już mocno ubita, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy.

Na wylepiony spód ciasta nakładamy dżem. Dżem przykrywamy ubitą pianą z wiórkami. Ciasto wstawiamy na 25-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Następnie kroimy na kawałki i serwujemy np. w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy, smacznego ;D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 30.06.2017 18:59
dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak