Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO "KŁODA DRZEWA"

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO (blacha z piekarnika)

jaja 4 szt.
mąka 100 gram
cukier 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
masło miękkie 3 łyżki
mleko 3 łyżki
cukier waniliowy 1 op. ( u mnie cynamonowy)

KREM

serek mascarpone 300 gram
śmietana kremówka 250 ml.
cukier 2 łyżki

GANACHE

czekolada gorzka 100 gram
czekolada mleczna 100 gram
śmietana kremówka 250 ml.

DODATKOWO

wiórki kokosowe do oprószenia
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO "KŁODA DRZEWA"

Kroki postępowania

1
CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę
Krok 1 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
2
Żółtka zmiksować z masłem, mlekiem i cukrami na puszystą masę.
Krok 2 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
3
Dodać przesianą mąkę, proszek i kakao. Zmiksować.
Krok 3 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
4
Stopniowo dodawać ubite białka. Mieszać szpatułką, aż masa będzie jednolita.
Krok 4 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
5
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć pergamin. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na 10 min. ( Wierzch nie może się przypiec, bo zacznie pękać podczas rolowania. )
Krok 5 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
6
Jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę z pergaminem do góry. Ściągnąć delikatnie pergamin i zwinąć roladę razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 6 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
7
KREM: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować aż masa stanie się gęstsza. Gotowy krem wyłożyć na rozwinięte ciasto. Ponownie zwijamy roladę, ale już bez ścierki.
Krok 7 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
8
Z każdej strony odcinamy z ukosa kawałki ciasta ( po obu stronach musi być ten sam kąt). Kawałki przykładamy do rolady.
GANACHE: Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku. Dodać kawałki czekolady i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Następnie ubić mikserem na sztywno. Gotowym kremem dekorujemy nasze ciasto. Widelcem zrobić faliste znaki drzewa. Całość posypać kakao i wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.
Krok 8 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 01.10.2015 12:01
Super propozycja :)
ben-ka 23.09.2015 08:39
Rewelacja ! bardzo mi się podoba.
Kolorowa 22.09.2015 22:49
Ciekawie to wygląda ;)
Barbara13 22.09.2015 21:32
bardzo fajna odmiana rolady
Ewa Wojtaszko 22.09.2015 16:50
wygląda naprawdę realistycznie :)
Pani Domu 22.09.2015 14:27
świetnie wygląda
Jadwiga/Jaga85 21.09.2015 22:20
Rewelacyjne ciasto!
bogusia 82 21.09.2015 22:12
pyszne ciasto:)
Ola1young 21.09.2015 18:28
fajne ,ciekawe ciacho :)
MałaMi89 21.09.2015 15:19
Mistrzostwo :) wpraszam się po kawałek! Taki wiesz.. wielkości połowy całości :D
krokus 21.09.2015 14:25
Fantastyczne ciasto
magda1976 21.09.2015 14:09
Pięknie wygląda
matesko 21.09.2015 13:28
ciekawie wygląda
Habibi 21.09.2015 13:04
U nas od zawsze (pamiętam od dzieciństwa) nazywano je "konar" choć słyszałam też nazwę "pień drzewa" - co kraj to obyczaj ;)
wwwiolka 21.09.2015 12:49
Bardzo fajny przepis.
Mniam 21.09.2015 12:30
Niby rolada, ale tak pięknie wykonana, że mistrzostwo !
MarcinGotuje.pl 21.09.2015 11:55
fajnie wygląda
Benita 21.09.2015 11:54
Ciekawy przepis i bardzo pomysłowa nazwa.
ania2610 21.09.2015 11:52
świetnie i pysznie wygląda!
adelajda 21.09.2015 11:51
pomysłowe ciacho
Madzai 21.09.2015 11:15
Rewelacja, do kawy idealne
Futka 21.09.2015 10:56
Wspaniały pomysł na pyszne ciasto :) Fantastyczne! :D
gosia1988 21.09.2015 10:25
super wygląda i pewnie tak samo smakuje
Wafelek2601 21.09.2015 10:23
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak