Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kawowe z sezamem, tapioką i żurawiną

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1 kubek
mąka pszenna 1,5 kubka
masło 2 łyżki
sezam 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 0,5 kubka
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
jajko 1 sztuka
masa
mleko 1 kubek
kasza manna 2 łyżki
tapioka 4 łyżki
kardamon szczypta
masło 2 łyżki
cukier 4 łyżki
żurawina 3 łyżki mrożonej
ocet balsamiczny 0,5 szklanki
syrop klonowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawowe z sezamem, tapioką i żurawiną

Kroki postępowania

1
Mleko zmiksować z mąką, kawą rozpuszczalną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajko, rozpuszczone masło, sezam.
Małą tortownicę (22cm) na spodzie wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Piec w 180 stopniach przez 40 min.
Następnie wyciągnąć i poczekać aż ostygnie.
Krok 1 - Ciasto kawowe z sezamem, tapioką i żurawiną foto
2
W ostygniętym cieście zrobić łyżką wgłębienie. Położyć na spodzie żurawinę.
Krok 2 - Ciasto kawowe z sezamem, tapioką i żurawiną foto
3
Ocet balsamiczny gotować do momentu aż lekko zgęstnieje. Dodać syrop klonowy i wymieszać. Odstawić aby lekko przestygnął.
Krok 3 - Ciasto kawowe z sezamem, tapioką i żurawiną foto
4
Mleko ugotować w garnuszku dodać tapiokę i kaszę manną. Dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać cukier, kardamon i masło. Wymieszać i poczekać aż lekko ostygnie. Wylać na żurawinę na ciasto. Na wierzch wyłożyć wydłubane rozkruszone ciasto. Pokropić zredukowanym octem balsamicznym.
Krok 4 - Ciasto kawowe z sezamem, tapioką i żurawiną foto
5
Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Krok 5 - Ciasto kawowe z sezamem, tapioką i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 30.08.2013 07:54
intrygujący przepis :)
stokrotka 25.08.2013 11:06
napewno przepyszne
Rafał10 16.05.2013 17:36
Tapioka – produkt skrobiowy otrzymany z manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu.
pierniczkowo 16.05.2013 15:05
wow powalające!
Andrzej8 16.05.2013 14:08
aż ślinka leci
Magula 16.05.2013 14:01
hmm a co to ta tapioka??
Katarzyna34 16.05.2013 12:59
rewelacyjne
IwonaDD 16.05.2013 12:48
mniam.. wygląda na pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak