Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawa ze śmietanką
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.20 - 25 min. Odstawić do ostygnięcia. 2 łyżeczki kawy zaparzyć z cukrem, odcedzić fusy i tak przygotowaną kawą nasączyć już zimny biszkopt.
2.
Śmietanę ubić z cukrem i podzielić na dwie części. Kawę zaparzyć 100 ml wody, przecedzić, rozpuścić w niej połowę żelatyny i ostudzoną wymieszać z połową śmietany. Resztę żelatyny wymieszać ze 50 ml gorącej wody, a kiedy się rozpuści i wystygnie wymieszać z drugą częścią ubitej śmietany.
3.
Na nasączony kawą biszkopt wyłożyć masę kawowa, na to herbatniki i masę śmietankową, udekorować płatkami czekoladowymi. Odstwić w chłodne miejsce na ok 1 godz. Smacznego