Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jogurtowe
Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i polać octem. Po chwili wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać cukier. Ubijać, aż się rozpuści. Następnie ubite białko połączyć z żółtkiem. Dodać mąkę. Dobrze wymieszać. Masę wylać na blachę. Piec ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180st. C.
Biszkopt przekroić na pół (są różne szkoły, ja kroję zawsze ciepły, bo mi łatwiej przekroić). Dolną warstwę posmarować cienko dżemem.
Masa wiśniowa:
Jogurt przelać do osobnego naczynia. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę. Gdy będzie tężeć dodać do jogurtu i wymieszać. Gdy masa będzie tężeć przełożyć ją na pierwszą warstwę biszkoptu. Następnie nałożyć drugą część biszkoptu.
Śmietanę ubić, dodając śmietan-fix. Sztywną przełożyć na ciasto. śmietana można w różny sposób udekorować ciasto.
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Gdy będzie tężeć przelać na górną warstwę ciasta.
Smacznego!