Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jeżynowe z migdałową bezą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jajko 5
zimne masło 350 gram
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
skórka z cytryny
szczypta soli
cukier puder 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mielone migdały 150 gram
ocet 1 łyżeczka
jeżyny
cukier waniliowy 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jeżynowe z migdałową bezą

Na ciasto:
· 3 szklanki mąki
· 5 żółtek
· 350 g zimnego masła
· 0,5 szklanki cukru
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· skórka otarta z 1 cytryny
Z podanych składników wyrabiamy ciasto- mąkę, cukier i proszek do pieczenia siekamy z masłem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Odkładamy mały kawałek ciasta, resztą wylepiamy dno i boki tortownicy (wysmarowanej masłem i obsypanej mąką). Na ciasto wykładamy owoce, posypujemy cukrem waniliowym i bułką. Na tak przygotowane jeżyny ścieramy odłożone wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni.

Beza migdałowa:
· 5 białek
· szczypta soli
· szklanka cukru pudru
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 150 g zmielonych migdałów
· 1 łyżeczka octu

Z podanych składników przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z solą, stopniowo dodajemy cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz ocet. Ubite białka łączymy delikatnie za pomocą szpatułki z migdałami.
Bezę wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 5 minut w temp. 150 stopni, po tym czasie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze 45-50 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ciekawska 02.12.2013 18:35
mniam mniam
pawlito 24.11.2013 12:57
idealne do kawy
eliza135 18.09.2013 18:30
smaczne ciasto
pati100015 16.09.2013 13:36
pyszne ciacho - a jeżyny, rewelacja!
Małgorzata9 16.09.2013 13:29
smakowicie wygląda
Agata
Agata 16.09.2013 12:55
pycha ciasto
sanielcia 16.09.2013 12:50
Zjadłabym kawałeczek
iwi 16.09.2013 12:41
Super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak