Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto jabłkowo-gruszkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 szklanki
mąka krupczatka 50 dag
śmietana -procentowej 6 łyżek
cukier puder 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1,5 kg
gruszki w zalewie 3 słoiki
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto jabłkowo-gruszkowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić surowe żółtka, dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. Podzielić ciasto na 2 częsci . Druga część włożyć do lodówki.Jedną część wywałkować w formie prostokąta o grubości 1 cm i ułożyć na posmarowanej masłem blasze, brzegi wyrównać palcami. Posypujemy bułką tartą.
Krok 1 - ciasto jabłkowo-gruszkowe foto
2
Jabłka obieramy kroimy w kostkę, wkładamy do garnka. Zalewamy szklankaą wody. Miękkie jabłka łączymy z gruszkami odsączonymi z zalewy (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/245626/gruszki-w-zalewie.html ) pokrojonymi w Kosteczkę. WYkłądmay na ciasto.
Krok 2 - ciasto jabłkowo-gruszkowe foto
3
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce. Pieczemy w temp 180 stopni.

Blacha duża.
Krok 3 - ciasto jabłkowo-gruszkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 02.05.2013 17:23
i moje ulubione;->
kriko 21.03.2013 17:42
pyszne lubie takie
Krzysztof15 21.03.2013 17:39
super ciacho
miki47 21.03.2013 17:14
ciekawy przepis
w mojej kuchni 21.03.2013 16:36
moje smaki ulubione...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak