Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto greckie
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na trzy części, każdą cienko rozwałkować na wielkość blaszki. Blaszkę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto i do piekarnika na około 10 minut, 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy, znowu smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy drugą część ciasta, to samo robimy z trzecią.
2. Przygotowanie masy:
Pół litra mleka wlewamy do garnka, dodajemy margarynę i cukry. Gotujemy na małym ogniu, aż się wszystko rozpuści. Drugie pół litra mleka mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka następnie dodajemy 4 żółtka i gotujemy masę około 6 minut na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Placki przekładamy gorącą masą.
3. Przygotowanie polewy:
Jajko wcześniej sparzyć, bo będzie używane surowe. Ubijamy je z 3 łyżkami cukru, dodajemy kakao, lekko mieszamy i dopiero później znowu używamy miksera. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i mieszamy. Kiedy nie ma grudek polewę można wylać na ciasto.
Rada: Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.