Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie z przepysznym farszem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Szykujecie jakieś spotkanie ze znajomymi i nie wiecie co podać? Czasami pomysłu brak, a i chęci czasami nie te. Zawsze z pomocą przychodzi ciasto francuskie.

Składniki:

ryż 100 gramów
mięso mielone indycze 200 gramów
por (biała część) 1 sztuka
brokuł 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
papryka czerwona 0.25 sztuki
papryka żółta 0.25 sztuki
papryka zielona 0.25 sztuki
ciasto francuskie 2 opakowania
żółtko jajek 2 sztuki
sezam 1 łyżka
sezam czarny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie z przepysznym farszem

Ryż gotujemy na sypko.
Por siekamy.
Brokuł dzielimy na różyczki, blanszujemy i blendujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Papryki kroimy w kostkę.
Papryki, por i ryż mieszamy z mięsem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwijamy, kroimy na pół (w poprzek).
Na środek każdego kładziemy ¼ brokułu i ryżu z mięsem.
Z ciasta robimy koperty, nożykiem nacinamy ciasto w kilku miejscach, by płyny odparowały.
Ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem.
Całość zapiekamy 25 min. w temperaturze 200°C.
Podajemy z ulubionym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak