Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie z jajkiem i dodatkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Ciasto francuskie często znajdę w swojej lodówce. Jest szybkie do przygotowania i pyszne. Polecam przepis na ciasto francuskie z jajkiem i dodatkami :)

Składniki:

Ciasto francuskie z jajkiem i dodatkami

ciasto francuskie 1 opakowanie
brokuł 0.5 sztuki
pomidory koktajlowe (czerwone) 5 sztuk
pierś z kurczka 100 gramów
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 0.5 sztuki
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
majeranek 1 szczypta

Porada

Można podać w towarzystwie sosu czosnkowego. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Jajek można dodać więcej jeśli mamy na to ochotę.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie z jajkiem i dodatkami

Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i przecinamy na pół.

Robimy rant na około.

Pierś z kurczaka kroimy w plastry dodajemy sól pieprz czosnkowy majeranek i mieszamy.

Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać pokrojoną w plastry cebulę chwilę smażyć a następnie dodać kurczaka.

Smażymy wszytko na złoto brązowy kolor.

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy kilka minut do miękkości.

Kurczaka i brokuły studzimy.

Na ciasto układamy brokuł kurczaka z cebulą paprykę pomidorki przekrojone na pół a na koniec wbijamy jajko.

Wszystko posypujemy solą i kolorowym pieprzem.

Ja jeszcze wszystko skropiłam delikatni olejem rzepakowym z dodatkiem bazyli.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.

Pieczemy około 20-30 minut.

Grzałka góra dół.

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.

SMACZNEGO.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak