Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 450 g
cukier 4,5 łyzki
woda 4 łyzki
mleko ciepłe 200 ml
masło 80 g
jajko 1 szt
śliwki 500 g
drożdże świeże 35 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru i rozpuszczamy.

Dodajemy wodę , ciepłe mleko i resztę cukru.

Odstawiamy na ok. 10 minut.

Dodajemy jajko , a następnie roztopione wcześniej i ostudzone masło ( letnie ).

Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.

Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.

Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.

Wykładamy na nią ciasto.

Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ).

Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

KRUSZONKA :
* mąka - 100 g
* cukier - 60 g
* masło - 60 g

Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C piekarnika n ok.40 minut.

Uwaga!

Czas pieczenia zależy również od mocy i jakości piekarnika.

Ciasto najlepiej sprawdzić po ok. 30-35 minutach patyczkiem i dostosować czas pieczenia do własnego urządzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agunesu 11.08.2013 11:39
wyglada smakowice :)
Mniam 10.08.2013 20:26
Pyszne ciasto.
Magula 10.08.2013 18:59
mniam rewelacyjne ciasto
idealme 10.08.2013 18:43
Super propozycja! :)
V_kuchareczka 10.08.2013 18:19
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak