Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe rozetka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 375 g
cukier waniliowy 3 łyżeczki
masło 75 g
drożdże świeże 30 g
jajko 1
sól
mleko 1/2 szkl
cukier 50 g
aromat śmietankowy
dżem wiśniowy 1 słoik
orzechy nerkowca 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe rozetka

Kroki postępowania

1
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. W małej misce mieszamy drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki i połową mleka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopione masło, pozostały cukier z cukrem waniliowym i mlekiem, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Na końcu wlewamy zaczyn drożdżowy i całość dokładnie wyrabiamy za pomocą haka lub rąk. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski i uderzamy w nie pięścią, po raz kolejny je zarabiamy (ok 1 minuty) i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 50cm.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe rozetka foto
2
Ciasto smarujemy dżemem z wiśni, posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca, a następnie zawijamy jak roladę. Staramy się to robić w miarę ciasno.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe rozetka foto
3
Powstałą roladę kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm i układamy na blaszce o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe rozetka foto
4
Wyrośnięte ślimaczki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem (można to pominąć) i pieczemy w 200*C ok 35 minut. Jeszcze gorące polewamy lukrem (sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem).
Krok 4 - Ciasto drożdżowe rozetka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dom-agi 23.04.2015 10:06
Uwielbiam zapach drożdżowego i jego smak!
RenataZ-et 22.04.2015 21:41
świetny wypiek
Ola1984 22.04.2015 18:36
Smakowicie się prezentuje :)
Margo1 22.04.2015 18:15
Wyglada bardzo ładnie
endzi
endzi 22.04.2015 16:52
Pychota!! Zjadłabym :)
Zdzisław 22.04.2015 16:18
takie słodkości lubię
norweska20 22.04.2015 16:06
i ja również lubię takie ciasta - do kawki :)
Konczi 22.04.2015 14:15
lubię takie ciachunia :D
Futka 22.04.2015 13:09
Wspaniałe i bardzo apetyczne ciasto. Z chęcią spróbowałabym choć kawałeczek :)
Asik32 22.04.2015 12:27
podoba mi się to ciasto:)
Sroczka 22.04.2015 12:09
Ale pyszne ciacho, zjadłabym kawałek.
Beatris 22.04.2015 12:02
Wygląda bardzo smakowicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak