Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czeskie / grysikowe
Do wyższego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i wsypujemy kaszę mannę. Mieszamy cały czas do momentu, aż mleko się zagotuje. Garnek zdejmujemy z ognia po ok. 1-2 minutach od chwili zagotowania się masy. Kaszę mannę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszą manna.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy wałkiem na podsypanym mąką blacie. (Ciasto bardzo ciężko się wałkuje, dlatego moje ciasto po części rozwałkowałam a później wylepiłam nim formę).Rozwałkowane ciasto wkładamy do blaszki o wymiarach 25x30 cm posypanej tylko mąką (nie smarujemy blachy tłuszczem). Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia. Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta.
Na upieczony i ostygnięty placek rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy z kaszą manna. Następnie przykrywamy ciasto kolejnym plackiem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę. Kładziemy trzeci placek, a wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową Wszystkie składniki na polewę czekoladową wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy na gazie ciągle mieszając aż do zagotowania. Zdejmujemy polewę z ognia odstawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy nim wierzch ciasta.
Ciasto najlepsze jest po spędzeniu całej nocy w chłodnym miejscu lub lodówce, ponieważ dopiero wtedy wszystkie smaki połączą się ze sobą.