Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki ciasta

jajko 2 sztuki
mąka tortowa 1 szklanka
cukier 1 szklanka
masło lub margaryna 10 dag
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 sztuka
porzeczki czerwone 1 szklanka

Polewa

cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-porzeczkowe.

1.Masło lub margarynę roztopić razem z kakao i wystudzić.
2.Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,dodać mąkę,proszek do pieczenia i masło z kakao.Dokładnie wymieszać.
3.Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia,posypać porzeczkami.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
4.Upieczone ciasto wystudzić.
5.Polewa:cukier i kakao połączyć z odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodać masło lub margarynę,chwilę pogotować cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i i mieszać do połączenia się składników i lekkiego ostudzenia.
6. Lekko ostudzoną polewą posmarować ciasto.Odstawić do zastygnięcia polewy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.12.2016 18:04
Dziękuję:)
gusia1000 14.04.2015 23:37
To coś dla mnie.
wwwiolka 02.02.2015 11:06
Bardzo fajny przepis.
dollce 31.01.2015 15:33
Smakowite :)
Asik32 31.01.2015 14:48
Pyszne ciasto i pięknie ozdobione:-)
Babeczka35 31.01.2015 14:13
Dziękuję:)
mirosława4 31.01.2015 14:05
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak