Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto aroniowe z karobem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

cukier 165 g
jajko 4 śerdnie
cukier trzcinowy z wanilią 1 łyżeczka
mąka pszenna 170 g
proszek do pieczenia 11 g
aronia sproszkowana 15 g
karob 1 łyżka
masło lub margaryna 170 g

polewa i posypka

czekolada mleczna 100 g
mleko 3,2% 2-3 łyżki
orzechy włoskie kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto aroniowe z karobem

Kroki postępowania

1
Jajka ucieramy z cukrem na puch.
Masło lub margarynę rozpuszczamy i ciepłe po łyżce wlewamy do masy , cały czas ubijając.
Krok 1 - Ciasto aroniowe z karobem foto
2
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , cukrem trzcinowym z wanilią i sproszkowaną aronią. Wszystko partiami dodajemy do masy jajecznej.
Krok 2 - Ciasto aroniowe z karobem foto
3
Do oddzielnej miseczki odkładamy kilka łyżek ciasta i mieszamy z karobem.
Formę 20 lub 22 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą lub kaszą manną.
Krok 3 - Ciasto aroniowe z karobem foto
4
Ciasto z aronią wykładamy do formy, następnie łyżką punktowo kładziemy ciasto z karobem.
Krok 4 - Ciasto aroniowe z karobem foto
5
Całość wstawiamy do piekarnika 170-180 C i pieczemy ok. 30 minut.
Ciasto po upieczeniu bez polewy też wygląda interesująco.
Ja jednak polałam czekoladową polewą i posypałam zmielonymi orzechami włoskimi.
Polewa. 80 g czekolady rozpuszczamy z mlekiem, zdejmujemy z ognia, wsypujemy 20 g posiekanej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia.
Krok 5 - Ciasto aroniowe z karobem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 14.11.2016 11:34
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak