Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Architekta

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
CIASTO CIEMNE
jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Masa budyniowa:
mleko 1 litr
kakao 1 łyżka
budyń waniliowy 2 szt
cukier 4 łyżki
margaryna 35 dag
masa z serków:
galaretka truskawkowa 2 szt
sok z cytryny
DODATKOWO:
kakao do posypania
banan 3 szt
serek homogenizowany 50 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Architekta

Kroki postępowania

1
Biszkopt jasny:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę .
Krok 1 - Ciasto Architekta foto
3
Dodajemy pozostałe składniki.
Krok 2 - Ciasto Architekta foto
4
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut w foremce 25/36.
Krok 3 - Ciasto Architekta foto
5
Ciasto ciemne: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę .
Krok 4 - Ciasto Architekta foto
6
Dodajemy żółtka.
Krok 5 - Ciasto Architekta foto
6
Dodajemy żółtka.
Krok 6 - Ciasto Architekta foto
7
Dodajemy kakao i pozostałe składniki, mieszamy i pieczemy tak samo jak biszkopt jasny.
Krok 7 - Ciasto Architekta foto
8
Masa budyniowa:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Przestudzić.
Krok 8 - Ciasto Architekta foto
9
Margarynę utrzeć dodając przestudzony budyń.
Krok 9 - Ciasto Architekta foto
10
Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, wymieszać.
Krok 10 - Ciasto Architekta foto
11
Masa serowa:
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, gdy zaczną tężeć, połączyć z serkami homogenizowanymi. Odłożyć do momentu gdy zaczną gęstnieć.
Krok 11 - Ciasto Architekta foto
12
Na biszkopt jasny wykładamy masę z kakao.
Krok 12 - Ciasto Architekta foto
13
W chłodnym ciemnym cieście wycinamy kieliszkiem kółeczka wielkości plasterków banana.
Krok 13 - Ciasto Architekta foto
14
Ciasto ciemne dajemy na masę ciemną. W otwory wkładamy banany nasączone sokiem z cytryny.
Krok 14 - Ciasto Architekta foto
15
Następnie wykładamy masę serową i układamy kółka.
Krok 15 - Ciasto Architekta foto
16
Na wierzch dajemy masę jasną.
Krok 16 - Ciasto Architekta foto
17
Gotowe ciasto posypujemy kakao.
Krok 17 - Ciasto Architekta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 10.06.2014 09:34
prawdziwa budowla :))
fotoviderek 09.02.2014 09:10
Cudne ciacho :)
Ola1young 04.02.2014 16:23
pyszne ciacho,dokładnie pokazany przepis :)
krystyna330 06.10.2013 09:36
jakie proste a prezentuje sie znakomicie!
IZABELA29 29.07.2013 21:50
muszę kiedyś zrobić
Sarenka 24.07.2013 08:11
Wygląda pięknie!
Papryczka 17.07.2013 15:44
rewelacyjne to ciasto
Kuchenka 26.06.2013 10:54
ładnie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje:D
mela25 03.06.2013 09:18
wygląda super 1
IwonaDD 02.06.2013 11:03
nazwa wymiata !!! ale wspaniałości!!!!
caralajna 29.05.2013 08:49
jak dla mnie rewelacja, każda warstwa to smakowe doznanie
Luki 28.05.2013 14:15
smakowicie wygląda
Krzysztof15 28.05.2013 14:07
aż ślinka cieknie
iziona 28.05.2013 13:56
Ale cudne ciasto
Wiesława1 28.05.2013 13:56
pyszne ciacho
Misiabe 28.05.2013 12:44
wygląda niezwykle apetycznie
Alex_M 28.05.2013 11:38
fantastyczne!
monisia1977 28.05.2013 11:18
super ciacho
Ola1984 28.05.2013 10:43
Super ciacho :)
halina17 28.05.2013 10:31
Już tu gdzieś ten przepis chyba widziałam , smacznie wygląda.
KasiaK90 28.05.2013 10:02
pyszne ciasto
Mniam 28.05.2013 10:01
Prawdziwe dzieło architekta,jakie pracochłonne. Wygląda fantastycznie.
marta1221 28.05.2013 10:01
pyszne musi być
2milutka 28.05.2013 09:31
fajna nazwa ciacha:) nie spotkałam sie z takim:)
as28 28.05.2013 09:23
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak