Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciastka kruche anyżowe

4.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna uniwersalna 150 gram
jajko 1 małe
masło 100 gram
Anyż nasiona Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 50 gram
otręby pszenne 2 łyżki
aromat waniliowy wg uznania
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: ciastka kruche anyżowe

Anyż w gwiazdkach (3 całe gwiazdki) zmielić w młynku do kawy najlepiej razem z cukrem na puder, lub użyć gotowy mielony.
Miękkie masło utrzeć z cukrem (i anyżem), dodać małe jajko. Utrzeć na gładką masę.
Mąkę wymieszać z otrębami, proszkiem do pieczenia i solą.
Połączyć wszystkie składniki na ciasto i schłodzić w lodówce.
Piekarnik nagrzać na 175 stopni.
Z ciasta łyżeczką nabrać ciasto i w rękach uformować kulkę a następnie spłaszczyć w formę ciastka i ułożyć na papierze do pieczenia na blasze.
Lub w inny sposób wykroić ciastka z ciasta.
Piec 8-10 minut, po wystygnięciu zdjąć z blachy.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 09.02.2014 09:25
znakomite ciasteczka
Kuchenka 06.02.2014 17:57
podobają mi się
Alex_M 14.01.2014 11:34
ale dawno nie jadłam takich ciastek, Twoje tak apetycznie wyglądają
Katarzyna/kate1980 13.01.2014 21:23
super przepis
ONY_za_kare 13.01.2014 13:01
fantastyczne !
fotoviderek 13.01.2014 07:32
Uwielbiam anyżki :)
Mniam 12.01.2014 16:01
Zapach i smak anyżu, jak dla mnie, jest fantastyczny. Myślę, że smakowałyby mi takie ciastka.
babajaga1969 12.01.2014 15:39
bardzo lubię anyżowy aromat
krystyna330 12.01.2014 15:38
ale pysznosci ;-

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak