Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka Alberty z kremem kakaowym

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
mąka ziemniaczana 60 gram
jajko 1 sztuka
masło 2 łyzka
śmietana 3 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 125 gram
mleko w proszku 0,5 szklanka
masło 0,5 kostka
kakao 4 łyżka
cukier puder 1/4 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka Alberty z kremem kakaowym

Przepis na ciastka pochodzi z książki kucharskiej "Desery na każdą okazję". Herbatniki smakują wspaniale, niemal identycznie jak te kupne.

Mąkę z sodą przesiać na stolnicę.
W misce utrzeć miękkie masło z cukrem, jajkiem i śmietaną tak przygotowaną masę wlać do mąki i zagnieść.

Ciasto dość cienko rozwałkować, nakłuć widelcem i wycinać szklanką ciastka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 180' i piec herbatniki ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia.

krem:

Masło miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo mleko i kakao. Gotowym kremem przekładamy wystudzone ciastka.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 25.06.2013 09:30
Fajne ciasteczka;)
malaczarna23 25.06.2013 08:04
pyszne ciasteczka
msmors 25.06.2013 08:01
przepis i wykonanie rewelacyjne
zielonamorelka 24.06.2013 23:41
fajne.szukam właśnie jakiś fajnych ciastek żeby zrobić z chrześniakiem i chyba padnie na nei

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak