Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka warszawskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 400 g
cukier puder 200 g
masło 200 g
żółtko jajek 2 szt
śmietana 2 łyzki

lukier

białko 2 szt
cukier puder 300 g

dodatkowo

marmolada do przełożenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka warszawskie

Kroki postępowania

1
Mąke posiekać z masłem.
Krok 1 - Ciasteczka warszawskie foto
2
Dodać żółtka, cukier i śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Ciasteczka warszawskie foto
3
W tym czasie przygotować lukier.
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier puder. Lukier nie powinien być bardzo gesty.
Krok 3 - Ciasteczka warszawskie foto
4
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5mm. Za pomocą foremek lub literatki wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Ciasteczka warszawskie foto
5
Za pomocą łyżeczki nakładać lukier w taki sposób by warstwa spodnia nie prześwitywała. Piec około 15 minut w temperaturze 180stopni. Po upieczeniu wystudzić. Smarować marmoladą i sklejać po dwa ciasteczka.
Krok 5 - Ciasteczka warszawskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak