Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka tureckie kawą aromatyzowane
Margarynę ucieramy z cukrem do białości ,następnie dodajemy po jednym żółtku ,teraz dajemy kawę nie rozpuszczoną ,ona się ładnie po chwili rozpuści ,laskę wanilii rozcinamy na pół i wydrążamy ziarenka dodajemy do masy , następnie dodajemy mąkę z proszkiem i kakao .
Białka ubijamy osobno na sztywno i łączymy z masą ,lekko ręką mięszając .
Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy ok 30 min w tem 180 st .Do suchego patyczka ,każdy piekarnik jest inny więc to dobra metoda .
Lukier;
Cukier puder ucieramy z wrzącym mlekiem .
Gorące ciasto odrazu polewamy lukrem lekko rozprowadzając po całości ,odczekujemy 5 min i okrągłą foremką bądż szklanką wykrajamy księżyce .
Musimy to zrobić na ciepłym cieście by nam się potem nie kruszyło.