Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka makowe z kremem cytrynowym
Ciasto:
Do miski wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto, przełożyć do foliowej torebki, odstawić na 1,5 godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką krążki, środki wykrawać foremką gwiazdki i serduszka, układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Ciasteczka po upieczeniu są bardzo kruche, trzeba je ostrożnie zdejmować z blachy i ostudzić.
Krem cytrynowy:
Do rondla pokroić na kawałki masło, roztopić na ogniu.
Cytryny sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Wycisnąć sok z cytryn, dodać pozostałe składniki do soku, wymieszać mikserem, wlać do roztopionego masła, zmniejszyć ogień i na bardzo wolnym ogniu, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania kremu, zdjąć z ognia, ostudzić krem.
Całe ciastko posmarować kremem, przykryć drugim ciastkiem ze wzorkiem serca lub gwiazdy, tak samo postąpić z pozostałymi ciastkami.