Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka makowe z kremem cytrynowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Delikatne i bardzo kruche ciasteczka do kawy. Ciastka są idealne na każdą okazję.

Składniki:

Ciasto:

cukier 85 g
mąka 300 g
mak 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 200 g
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta

Krem cytrynowy:

jajko 4 sztuki
sok z cytryny 3 sztuki
masło 90 g
cukier 90 g
starta skórka z cytryny 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka makowe z kremem cytrynowym

Ciasto:

Do miski wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto, przełożyć do foliowej torebki, odstawić na 1,5 godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką krążki, środki wykrawać foremką gwiazdki i serduszka, układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Ciasteczka po upieczeniu są bardzo kruche, trzeba je ostrożnie zdejmować z blachy i ostudzić.

Krem cytrynowy:

Do rondla pokroić na kawałki masło, roztopić na ogniu.
Cytryny sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Wycisnąć sok z cytryn, dodać pozostałe składniki do soku, wymieszać mikserem, wlać do roztopionego masła, zmniejszyć ogień i na bardzo wolnym ogniu, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania kremu, zdjąć z ognia, ostudzić krem.
Całe ciastko posmarować kremem, przykryć drugim ciastkiem ze wzorkiem serca lub gwiazdy, tak samo postąpić z pozostałymi ciastkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.02.2019 10:30
Podobają mi się są takie delikatne i na pewno smaczne .;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak