Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kruche (przepis od Habibi)

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 650 g
budyń waniliowy 1 op.
smalec 200 g
jajko 1 duże
żółtko jajek 2
śmietana gęsta 3-4 łyżki
cukier puder 150 g
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
sól duża szczypta
cukier waniliowy 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kruche (przepis od Habibi)

Kroki postępowania

1
Do dużej miski włożyć miękki smalec (można go posiekać lub zetrzeć na tace), wbić jajko i 2 żółtka, dodać śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, część mąki i budyń. Zagnieść miękkie ciasto i podstypywać resztą mąki stale zagniatając, aż powstanie zwarte ciasto.
Krok 1 - Ciasteczka kruche (przepis od Habibi) foto
2
Gotowe ciasto podzielić na ćwiartki, każdą owinąć w folię i spłaszczyć. Włożyć do lodówki na minimum 8 godzin - im dłużej, tym lepiej :)
Krok 2 - Ciasteczka kruche (przepis od Habibi) foto
3
Ciasto wyciągać porcjami, wałkować maksymalnie na grubość 1/2cm, wycinać foremkami ciasteczka, układać je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Ciasteczka kruche (przepis od Habibi) foto
4
Upiec w piekarniku rozgrzanym do 200*C, z termoobiegiem, przez 10-12 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Ciasteczka kruche (przepis od Habibi) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta53 08.08.2013 11:39
Polecam te ciasteczka, bo jeszcze po dwóch tygodniach są ciągle kruche. Trzymałam w piekarniku, bez puszki, tylko wsypane do salaterki.
Bernadeta1 05.08.2013 21:04
wyglądają smacznie
Kuchenka 23.07.2013 15:27
fajne ciasteczka
gosia56 23.07.2013 09:46
super ciasteczka
Magula 23.07.2013 08:27
fajne ciasteczka, lubię takie
Habibi 23.07.2013 08:15
Ja się wychowałam na tych ciasteczkach :))
pycia9 23.07.2013 07:58
fajny przepis
Agnieszka-87-25 23.07.2013 07:57
pyszne ciasteczka
Habibi 23.07.2013 07:31
No właśnie ja też nie wymieniałam środeczków - pozostałam przy serduszku przy sobotnich ciastkach, bo takie było od mowości włożone - natomiast mam jeszcze mały kwiatuszek i karo, ale niestety myślałam, że taka foremka szybciej trzaska ciasteczka, niż zwykła - i zawiodłam się troszkę, bo jest kilka razy droższa od przeciętnej foremki w dowolnym kształcie :/
SylwiaMagdaSabin 23.07.2013 07:25
niczym ze sklepu
Kasia35 23.07.2013 07:17
warto wypróbować ten przepis
jolanta53 23.07.2013 06:18
dopisałam do tytułu, moja foremka też się rozpada (nawet środków nie wymieniam), a ciastka są super i znikały jeszcze ciepłe
Habibi 23.07.2013 06:10
A jak się sprawuje foremka? Moja niestety podczas wycinania rozpada mi się w rękach na części i trzeba bardzo uważać. Tak chorowałam na te foremki, a teraz cieszę się, że na próbę kupiłam tylko jedną, bo tania nie była, a nie do końca trzyma poziom Fackelmana :/
Habibi 23.07.2013 06:07
Widzę, że przepis się przydał :) Cieszę się, bo jest wypróbowany i zawsze się udake - co babcine, to dobre :)) Co prawda nieco go zmodyfikowałam co do ilości żółtek i cukru, ale nadal jest niezawodny i wychodzą fajne ciasteczka:) Tylko proszę Cię o zaznaczenie, że to mój przepis, bo też piekłam z niego ciasteczka i nie chciałabym, aby mi ktoś zarzucił, że skopiowałam ;) Bo przepis jest w mojej rodzinie co najmniej od 40 lat :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak