Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka krówkowe z czekoladą.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 2 szklanki
cukier puder pół szklanki
masło lub margaryna 10 dag
jajko 1 duża sztuka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
masa krówkowa orzechowa 2 kopiaste łyżki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
czekolada mleczna 10 dag
perełki cukrowe według uznania

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi dwie blaszki ciasteczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka krówkowe z czekoladą.

Takie ciasteczka są dziecinnie proste w wykonaniu i gotowe dosłownie w niecałe 40 minut. Pyszne, słodkie, takie idealne na podwieczorek. Bardzo chrupiące i z wyczuwalną nutką masy krówkowej. Takie ciasteczka ucieszą każdego. Spróbujcie. Zapraszam:

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

2. Ciasteczka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z blaszki i studzimy.

3. Gdy ciasteczka się studzą roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią połowę każdego ciasteczka i posypujemy cukrowa posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

4. Podajemy i smacznego życzę.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2017 20:42
Dobre takie.
jejkuchnia 04.09.2017 16:42
Ekstra, zapisuję. Mój mąż będzie zachwycony. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak