Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka jaglane z migdałami, rodzynkami i czekoladą (bez cukru i glutenu)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasteczka są kusząco chrupiące, z posmakiem migdałów i czekolady. Już sam zapach sprawia, że chce się sięgnąć po jedną, a nawet drugą sztukę.

Składniki:

Około 15 sztuk:

płatki jaglane 200 gramów
mleko 250 mililitrów
masło 50 gramów
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

migdały zmielone 3 łyżki
migdały w płatkach 3 łyżki
rodzynki 100 gramów
czekolada gorzka 50 gramów

Porada

Użyłam czekolady gorzkiej, która jest produktem bezglutenowym i z substancjami słodzącymi zamiast cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka jaglane z migdałami, rodzynkami i czekoladą (bez cukru i glutenu)

Masło roztopić na patelni i dokładnie połączyć z płatkami oraz mlekiem.
Całość przełożyć do miski, a następnie dokładnie wymieszać z jajkiem, proszkiem do pieczenia, migdałami, rodzynkami i uprzednio posiekaną czekoladą.
(Masa płatkowa powinna być odrobinę ciepła, aby co poniektóre kawałki czekolady delikatnie się roztopiły i połączyły z resztą składników.)
Z masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.)
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:39
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 05.02.2019 14:38
Bardzo smaczne i zdrowe ciasteczka :)
Bożena Matuszczyk 05.02.2019 09:54
Chętnie schrupię takie pyszności jak Twoje ciasteczka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak