Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka dla Mikołaja

5.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 170 g
cukier puder 50 g
cukier brązowy 150 g
jajko 1 szt (klasa L)
mąka tortowa 270 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
budyń waniliowy 40 g (błyskawiczny np.słodki kubek)
kropelki czekoladowe 80 g
lentilki 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka dla Mikołaja

Miękkie masło ucieramy z brązowym cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i ucieramy jeszcze kilka minut. Mąkę mieszamy z solą, sodą oczyszczoną i budyniem. Mąką dodajemy do masła i wyrabiamy aż składniki się połączą. Do ciasta dodajemy lentilki i kropelki czekoladowe, delikatnie mieszamy.
Z ciasta formujemy małe kulki, spłaszczamy je w dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasteczka wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

Upieczone ciasteczka pozostawiamy przez 10 minut na blasze do ostygnięcia.

Pamiętajcie, że ciasteczka zostawiamy Mikołajowi ze szklaneczką mleka!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 04.12.2016 14:01
piękne ciasteczka
Patrycja33 01.12.2016 23:41
Wygladaja rewelacyjnie:)
Jadwiga/Jaga85 01.12.2016 15:15
Super te ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak