Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciapek

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto jasne:
jajko 1 sztuka
mąka 3 szkl
margaryna 1 szt
cukier puder 1/2 szkl
CIASTO CIEMNE
jajko 3 szt
śmietana 18 proc 1 szkl
cukier puder 1/2 szkl
kakao 2 łyżeczki
Krem:
mleko 500 ml
margaryna 1 szt
cukier wanilinowy
cukier 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
oraz:
galaretka malinowa 1 op
sok malinowy 2 szkl
galaretka owoce leśne 1 op
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciapek

Kroki postępowania

1
Jedną szklankę mleka zagotować razem z cukrem
Krok 1 - Ciapek foto
2
W 1 szklance mleka rozmieszać mąki
Krok 2 - Ciapek foto
3
Następnie mleko z mąką wlać do gotującego się mleka ugotować budyń i ostudzić
Krok 3 - Ciapek foto
4
Mąkę wymieszać z cukrem dodać jajko i pokrojoną margarynę
Krok 4 - Ciapek foto
5
Zagnieść ciasto
Krok 5 - Ciapek foto
6
Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin
Krok 6 - Ciapek foto
7
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem
Krok 7 - Ciapek foto
8
Następnie dodać śmietanę
Krok 8 - Ciapek foto
9
I kakao z sodą - wymieszać
Krok 9 - Ciapek foto
10
białka ubić
Krok 10 - Ciapek foto
11
i wymieszać je z ciastem
Krok 11 - Ciapek foto
12
Ciasto jasne zetrzeć na tarce do ciasta ciemnego i wymieszać delikatnie
Krok 12 - Ciapek foto
13
Wylać na blachę
Krok 13 - Ciapek foto
14
Piec ok 60 minut w temp 180 stopni
Krok 14 - Ciapek foto
15
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę
Krok 15 - Ciapek foto
16
Dodać budyń i dobrze utrzeć
Krok 16 - Ciapek foto
17
Na ciasto wyłożyć masę budyniową
Krok 17 - Ciapek foto
18
Galaretkę malinową rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody a następnie dodać szklankę soku malinowego. Odstawić
Krok 18 - Ciapek foto
19
Galaretkę owoce leśne rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody i dolać szklankę soku. Odstawić
Krok 19 - Ciapek foto
20
Gęstniejącą galaretkę nałożyć na masę
Krok 20 - Ciapek foto
21
Ciasto wstawić do lokówki na czas aż całkiem zastygnie się galaretka
Krok 21 - Ciapek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina87 20.03.2013 16:15
Ciapek świetny, dzięki za dokładny przepis:)
Agnieszka91 19.03.2013 17:39
super wyglada
Misiabe 19.03.2013 11:22
wygląda niezwykle smakowicie! no i ta nazwa :D
Magda24 19.03.2013 09:37
ciasto smaczne i ładnie wygląda :)
wyattearp 19.03.2013 08:52
bardzo fajny przepis
miroslawa 19.03.2013 06:38
fantastyczny przepis, zabieram do ulubionych
Monika58 18.03.2013 20:35
pyszne ciasto, bardzo dokładnie pokazany proces przygotowań - duże plusiki :)
Janina 18.03.2013 20:29
Super pyszne ciasto
Poison1988 18.03.2013 20:19
świetny i bardzo szczegółowy przepis :)
marianp20 18.03.2013 20:07
haha fajna nazwa:)
czekoladka_m 18.03.2013 20:06
ja nazywam je biedronka
dwa pokoje z kuchnią 18.03.2013 20:02
wygląda super! świetny pomysł z tymi centkami
jolanta19 18.03.2013 19:53
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak