Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIABATTY

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
drożdże suche 7 g
woda letnia 300 ml
oliwa 30 ml
sól

Przepis i sposób przygotowania na: CIABATTY

Kroki postępowania

1
Połowę mąki i drożdże mieszamy z połową ciepłej wody, wlewamy oliwę , wyrabiamy ciasto , przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia .
Krok 1 - CIABATTY foto
2
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy przez 10 minut .Mieszamy sól z wodą i wlewamy do ciasta , wyrabiamy . Formujemy bułki , odstawiamy w ciepłe miejsce , aby wyrosły .
Krok 2 - CIABATTY foto
3
Ciabatty pieczemy w 220 C przez 25-30 minut .
Krok 3 - CIABATTY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 19.02.2014 19:13
mąka -wrocławska typ 500
radziu1 19.02.2014 12:42
SUPER TAKIE PYSZNE I JESZCZE CIEPLUTKIE
SmacznaPyza 18.02.2014 23:46
rozumiem, zdarza się - pytałam jeszcze o tym mąki bo moim zdaniem to istotna informacja przy wypiekach
Smaczna_B 18.02.2014 16:47
oliwy musi być 30 ml , zle kliknęłam
Czyki 18.02.2014 16:29
Wybacz "Twoje" miało być z szacunkiem i z dużej literki.
Czyki 18.02.2014 16:28
Bardzo fajne te twoje bułeczki:)
lara 17.02.2014 21:23
piękne wyszły!
ao_12 17.02.2014 20:21
domowe najlepsze :)
patryska76 17.02.2014 19:13
Ale smaczne bułeczki ;-)
SmacznaPyza 17.02.2014 18:42
jak typ mąki ? czy oliwę rzeczywiście tak dokładnie odmierzałaś, że dodałaś jej 39 ml ? wątpię... zresztą potem piszesz, że wlałaś olej a nie oliwę
cukiereczek 17.02.2014 18:42
domowe super
Jusiaa 17.02.2014 17:49
Świetne, śniadanko idealne
wirtualnykucharz 17.02.2014 17:27
ładnie wyszły te bułki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak