Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta z aromatycznymi dodatkami
Przygotowanie:
Mąkę przesiałam do miski, dodałam cukier oraz sól, pokruszone świeże drożdże.
Wlałam wodę i wszystko razem wymieszałam do połączenia się składników.
Miskę przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Blaszkę posmarowałam olejem. Ciasto, które wyrosło wymieszałam i oprószyłam mąką.
Podzieliłam na części i naoliwionymi dłońmi porozciągałam trochę każdy kawałek i ułożyłam na blaszce jeden obok drugiego.
Wierzch każdej ciabatty posmarowałam oliwą extra vergine. Powciskałam ulubione dodatki.
U mnie akurat pomidory śliwkowe, oliwki czarne, kmin rzymski, oregano, mozzarella, czarnuszka, gałązki tymianku, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn suszony, listki bazylii.
Po wierzchu posypałam też solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i piekłam przez około 20 minut aż ciabatty nabrały rumianego koloru.