Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatta

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zaczyn

drożdże świeże 7 g
woda 200 ml
mąka chlebowa 175 g

ciasto

drożdże świeże 7 g
mleko 30 ml
woda letnia 200 ml
oliwa 30 ml
mąka chlebowa 325-340 g
sól 1 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta

Kroki postępowania

1
zaczyn:
Dzień przed pieczeniem przygotować rozczyn. 7 g drożdży rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody. 175 g mąki chlebowej przesiać , dodać rozpuszczone drożdże i ok 180 ml letniej wody. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na min 12 h.
Ciasto.
W naczyniu wymieszać 7g drożdży z 3 łyżkami letniego mleka. Dodać do zaczynu przygotowanego dzień wcześniej. Następnie dodać 200 ml wody oraz 30 ml oliwy z oliwek. Stopniowo dodawać 325 g mąki, cały czas mieszając. Ciasto będzie dość luźne. Miksować do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek i będzie sprężyste.
Krok 1 - Ciabatta foto
2
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, u mnie ok 3 godzinki.
Krok 2 - Ciabatta foto
3
Ciasto podzielić na dwie części i uformować bochenki. Bardzo ważne jest żeby ciasta nie ugniatać, a raczej rozciągać, będzie wtedy puszyste w środku. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do "napuszenia".
Krok 3 - Ciabatta foto
4
Piec w temperaturze 220 stopni przez ok 25 minut. Skórka powinna być jasno złota. Studzić na kratce. Smacznego :)
Krok 4 - Ciabatta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 04.06.2015 08:47
Kiedyś może się też nauczę piec sama pieczywko....
dom-agi 03.06.2015 10:46
Domowa najlepsza!
jagoda5913 03.06.2015 09:58
Piēknie wygląda
VioletoweKucharzenie 03.06.2015 08:50
piękna:-) smaczna!
2milutka 03.06.2015 08:49
pyszny chlebek :)
Alex_M 03.06.2015 07:36
to raczej chleb niż ciabatta ;)
olkaaa 03.06.2015 07:21
muszę zrobić
norweska20 02.06.2015 23:18
wypiek pierwsza klasa
leonowie 02.06.2015 23:11
ja też tak miałam przez chwilę, nawet dłuższą. nie gotowałam ani nie piekłam kilka miesięcy i teraz wena wróciła:)
Iwusia 02.06.2015 23:08
dawniej robiłam, a teraz jakoś nie mam weny - dzięki Twoim wypieką zaczynają nachodzić mnie chęci :)
Joannasz3190 02.06.2015 22:41
Pyszności :)
kloruś 02.06.2015 22:38
smakowita propozycja! chętnie bym skosztowała!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak