Przepis i sposób przygotowania na: Churros
Hiszpańskie churros przygotujecie bardzo szybko. Wśród listy składników, znajdują się takie, które najczęściej są w naszych kuchennych zapasach. Więc jeśli naszła Was ochota na coś pysznego to polecam!
1. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto powinno być gęste.
2. Ciasto przekładamy do miski, dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto powinno być gęste).
3. W garnku rozgrzewamy olej.
4. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na rozgrzany olej wyciskamy kawałki długości ok. 8 cm. Kawałki ciasta można wycisnąć również na papier do pieczenia i potem wrzucić je do gorącego oleju. Churros smażymy na złoty kolor, a po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku.
5. Przygotowujemy sos czekoladowy: 200 ml śmietany 30% zagotowujemy z łyżką masła i przyprawiamy cynamonem i chili według upodobania. Następnie dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
6. Na koniec churros posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym.
Smacznego!