Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupki z cieciorki

5.0
(34)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 35 dag
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
papryczka chili 0,5 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
ząbek czosnku 6 sztuka
olej rzepakowy 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupki z cieciorki

Ciecierzycę zalewamy letnią wodą, odstawiamy na 12-24 godzin.

Po tym czasie odcedzamy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy do chwili aż ciecierzyca będzie niemal miękka (eko cieciorka gotuje się nieco szybciej od tej "zwykłej", więc nie mieszajcie ich czasem).

Ciecierzycę odcedzamy, hartujemy zimną wodą i odsączamy dokładnie na sicie. Odstawiamy na godzinę, aby cieciorka się lekko obsuszyła lub osuszamy ją na ręcznikach papierowych.

Do oleju dodajemy chili, słodką paprykę oraz roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Zalewamy cieciorkę i dokładnie mieszamy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Na całej powierzchni rozsypujemy ciecierzycę, oprószamy ją solą morską. Układamy nieobrane i lekko rozciśnięte ząbki czosnku.

Pieczemy przez 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie cieciorkę kilka razy dokładnie mieszamy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 29.05.2014 21:18
Z chęcią wypróbuję ;)
Beatris 29.05.2014 13:48
Podoba mi się ten pomysł, z pewnością go wykorzystam:)
Janina 28.05.2014 23:06
Ciekawy pomysł;))
Niki22 28.05.2014 22:17
ciekawe jak smakują :)
2milutka 28.05.2014 21:52
fajny przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak