Przepis i sposób przygotowania na: Chrupki z cieciorki
Po tym czasie odcedzamy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy do chwili aż ciecierzyca będzie niemal miękka (eko cieciorka gotuje się nieco szybciej od tej "zwykłej", więc nie mieszajcie ich czasem).
Ciecierzycę odcedzamy, hartujemy zimną wodą i odsączamy dokładnie na sicie. Odstawiamy na godzinę, aby cieciorka się lekko obsuszyła lub osuszamy ją na ręcznikach papierowych.
Do oleju dodajemy chili, słodką paprykę oraz roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Zalewamy cieciorkę i dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Na całej powierzchni rozsypujemy ciecierzycę, oprószamy ją solą morską. Układamy nieobrane i lekko rozciśnięte ząbki czosnku.
Pieczemy przez 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie cieciorkę kilka razy dokładnie mieszamy.