Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiąca bruschetta z czarnymi oliwkami

5.0
(41)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Klasyczna przekąska pochodząca z kuchni włoskiej - bruschetta, czyli grzanki nacierane czosnkiem ze świeżymi pomidorami, bazylią i oliwkami czarnymi. 

Składniki:

ciabatta 1-2 sztuki
pomidory 2-3 sztuki
czosnek 2 ząbki
czarne oliwki Smak 3-4 łyżki
oliwa 50 mililitrów
bazylia świeża kilka sztuk
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiąca bruschetta z czarnymi oliwkami

Pokroić ciabattę na kromki.

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę. Oliwki pokroić.

Obrać ząbki czosnku. Jeden ząbek czosnku przekroić  i natrzeć nim kromki ciabatty. Pozostałe ząbki czosnku drobno posiekać.

W misce wymieszać pokrojone pomidory, czosnek, dodać łyżkę oliwy, sól i pieprz.

Skropić oliwą i zgrilować w piekarniku lub na patelni do uzyskania złotego koloru.

Na grzanki wyłożyć pomidory, oliwki i listki bazylii.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak