Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Choinki z piernika

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo smaczne ciasteczka pachnące cynamonem, a do tego piękna ozdoba na świąteczny stół.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 10 dag
jajko 1 sztuka
masło 10 dag
miód płynny 2 duża łyż.
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 duża łyż.
cynamon Prymat 2 duże łyż.

Lukier:

białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
sok z połowy cytryny 1 sztuka

Dodatkowo:

kolorowa posypka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Choinki z piernika

Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, miękkie masło, miód, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy różnej wielkości gwiazdki i układamy je na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopni.

Lukier: białko ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy, dodajemy tyle cukru aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru, na koniec dajemy sok z cytryny.


Jak ciasteczka przestygną, to smarujemy lukrem i układamy od największych do najmniejszych, aby wyszły nam choinki. Gotowe choinki posypujemy kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak