Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHOCOLATE CRINKLES (POPĘKANE CIASTECZKA)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier puder 1,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 szklanki
czekolada gorzka 110 gram
jajko 3 sztuki
sól 1 szczypta
margaryna 65 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: CHOCOLATE CRINKLES (POPĘKANE CIASTECZKA)

Margarynę roztapiamy w garnuszku, wrzucamy do niej czekoladę, czekamy aż się roztopi, odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie ucieramy mikserem całe jajka, dodajemy cukier puder wraz z cukrem wanilinowym, ponownie ucieramy na jasną masę, pod koniec ucierania dodajemy masę czekoladową.
Teraz dodajemy mąkę (w czasie przesiewania dodajemy do niej proszek do pieczenia i szczyptę soli).
Ciasto będzie klejące. Wkładamy je do lodówki na co najmniej 3 godziny (może być dłużej), po tym czasie wyciągamy, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie spłaszczamy!

Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 160 stopni około 10- 15 minut, aż z wierzchu będą twardawe. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Gotowe...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 16.10.2012 20:39
pycha
halina17 16.10.2012 20:06
Smaczne ciastka.
anja3107 16.10.2012 19:46
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak