Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 2 szt
ogórek 1 szt świeży
rzodkiewka 1 pęczek
ząbek czosnku 1 szt
jogurt naturalny 400 g
jogurt grecki 150 g
mleko 1/2 szk
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Porada

( Przed podaniem można dodatkowo posypać czosnkowymi grzankami )

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy Zewy


Ogórka i rzodkiewki umyć.
Koperek umyć i osuszyć.
Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórą i odcisnąć sok a potem go odlać.
Do miski z ogórkiem zetrzeć duży ząbek czosnku na najmniejszych oczkach lub przecisnąć przez praskę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Posiekać koperek i dodać do miski z resztą składników.
Dodać jogurt oraz mleko i jogurt śródziemnomorski oraz przyprawy do smaku czyli sól i pieprz.
Dokładnie wszystko wymieszać ( można jeszcze schłodzić ), rozlać do miseczek i udekorować połówką jajka oraz plasterkami rzodkiewki i gałązkami koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 12.04.2016 16:14
Pachnie wiosną;))
Franciszek 12.04.2016 00:32
pięknie podane
ilka01 11.04.2016 22:07
pyszności :)
Iwusia 11.04.2016 21:52
smakowity ten Twój chłodniczek
MałaMi89 11.04.2016 19:55
Jeszcze nigdy nie robiłam chłodnika. Lato się zbliża, więc muszę to nadrobić ;))
Konczi 11.04.2016 18:23
uwielbiam taki chłodnik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak