Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik buraczany

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki czerwone 2 szt
ogórek sałatkowy 2 szt
cebula 1 mała
ząbek czosnku 2 szt
jogurt naturalny 1 kubek większy
śmietana 18 proc 1 szt większa
sok z cytryny
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
koper świeży 1 pęczek
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/4 łyżeczki
woda 1 litr

Porada

Można dodać też botwinkę .

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik buraczany

Przygotować wszystkie składniki. Buraczki umyć ,obrać i zetrzeć na tarce grubszej , gotować w wodzie do miękkości i wystudzić .Ogórki można obrane lub nie zetrzeć na tarce , czosnek i cebulę pokroić drobno , koper posiekać - posolić wymieszać i odstawić na chwilę .
Kiedy buraki będą chłodne dodać ogórki z cebulą ,czosnkiem i koperkiem , wymieszać razem ,doprawić solą ,pieprzem, cukrem . Dodać śmietanę i jogurt, odstawić do lodówki na około 1-2 godzin .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 11.01.2017 15:52
oj smakował by mi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak