Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 100 g
mąka żytnia razowa 100 g
mąka orkiszowa typ 2000 100 g
słonecznik łuskany 200 g
ostropest mielony 2 łyżki
pestki dyni mielone 2 łyżki
sól 1 łyżka
cukier kryształ 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
kefir 390 g
woda ciepła 600 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze.

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski mąkę krupczatkę, mąkę żytnią razową, a także orkiszową.
Krok 1 - Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze. foto
2
Dosypać ostropest mielony.
Krok 2 - Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze. foto
3
Uprażyć słonecznik na suchej patelni i dosypać do reszty.
Krok 3 - Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze. foto
4
Dodać również zmielone pestki dyni i wymieszać.
Krok 4 - Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze. foto
5
Wsypać łyżkę soli.
Krok 5 - Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze. foto
6
Wsypać łyżkę cukru, za każdym razem mieszać.
Krok 6 - Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze. foto
7
Świeże drożdże pokruszyć i dodać do całości, ponownie wymieszać.
Krok 7 - Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze. foto
8
Kefir wymieszać z ciepłą wodą i wlać do miski, bardzo dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze. foto
9
Pozostawić przez 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto "odgazować".
Krok 9 - Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze. foto
10
Przełożyć do foremek silikonowych i ponownie pozostawić na 30 minut.
Krok 10 - Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze. foto
11
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut. Wystudzić chlebki na kratce.
Krok 11 - Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze. foto
12
Smacznego !
Krok 12 - Chlebek żytnio - orkiszowy z ostropestem na rozwodnionym kefirze. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.07.2015 21:52
podziwiam przepisy z takimi pysznymi domowymi chlebkami
marenka 03.07.2015 19:29
smaczny i zdrowy...
adelajda 03.07.2015 12:24
Domowe pieczywo najlepsze:)))
ben-ka 03.07.2015 11:09
Świetny, zdrowy dodatek, ja ostropest wcinam na sucho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak