Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chlebek z mąki z pełnego przemiału z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka z pełnego przemiału 1/2 kg
sól do smaku
masło 9 dkg
drożdże 2,5 dkg
mleko 1 szklanka
rodzynki 25 dkg
mąka 2 łyżki
kandyzowana skórka z cytryny 5 dkg
mleko 2 szklanki
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: chlebek z mąki z pełnego przemiału z rodzynkami

mąkę przesiewam do ciepłego naczynia, robię zagłębienie pośrodku, solę, rozkładam kawałeczki masła. drożdże mieszam w 1/4 szklanki ciepłego mleka, wlewam do zagłębienia w mące, mieszam z niewielką ilością mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże mieszam z resztą mąki, dodaję resztę mleka. Wyrabiam ciasto. naczynie z ciastem umieszczam w ciepłym miejscu i pozostawiam , aż dwukrotnie zwiększy swoją objętośc. Rodzynki i jaja dodaję do ciasta i formuję bochenek. Ponownie pozostawiam do wyrosnięcia. Piekę godzinę w 200 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 19.08.2012 23:39
domowy chleb jest naj...
sznycel 19.08.2012 20:56
jem go sam , bez dodatków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak