Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek tostowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 8 g
mąka pszenna typ 450 200 g
mąka pszenna pełnoziarnista 50 g
woda letnia 100 ml
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczki
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek tostowy

Kroki postępowania

1
Z wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki przygotowujemy rozczyn. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
Krok 1 - Chlebek tostowy foto
2
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, sól, masło i rozczyn.
Krok 2 - Chlebek tostowy foto
3
Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Zagniatamy kulę.
Przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę- półtorej.
Krok 3 - Chlebek tostowy foto
4
Ciasto odgazowujemy, uderzając w nie ręką. Ponownie wyrabiamy.
Krok 4 - Chlebek tostowy foto
5
Wkładamy do keksówki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
Pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Wyciągamy, studzimy na kratce.
Krok 5 - Chlebek tostowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 23.03.2015 08:43
domowy najlepszy
kanu83 18.03.2015 09:14
Dobrze samemu upiec chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak