Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chlebek paprykowo jarmużowo ziołowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jarmuż 100 gram
świże zioła 2-3 łyżki
oliwa 2 łyżki
parmezan starty 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
drożdże suche 1,5 łyżeczki
woda 0,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
papryka zielona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: chlebek paprykowo jarmużowo ziołowy

Proporcje na małą formę o średnicy 17-18 cm.
Paprykę umyć pozbawić nasion i pociąć na mniejsze kawałki. Jarmuż umyć, można zastąpić szpinakiem świeżym. Zioła (tymianek, szałwia, rozmaryn) umyć. Mąkę uniwersalną wsypać do malaksera, dodać paprykę, jarmuż, zioła, sól, oliwę, parmezan tarty, cukier i drożdże suche. Uruchomić malakser i zmiksować, następnie powoli dolewać wodę aż ciasto się wyrobi.
Przełożyć do formy nasmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia ja wsadzam do piekarnika nagrzanego na minimum.
Piec około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 24.08.2013 19:47
zjadłabym taki chlebek, super
Krystyna32 04.08.2013 08:42
świetny chlebek
Motorek 21.06.2013 15:53
super chlebek
Wafelek2601 22.05.2013 22:49
Ach te Twoje chlebki, super
mirosława4 14.05.2013 19:34
ale super pomysł na wykorzystanie jarmużu !
okrysia 04.05.2013 08:33
Smaczne to!
Alex_M 02.05.2013 12:58
fantastyczny chleb!! a powiedz mi, czy jest wilgotny?
leonowie 02.05.2013 10:33
uwielbiam każdy Twój przepis:)
Iwusia 01.05.2013 20:41
wspaniały chlebuś
jozefinach 01.05.2013 11:22
Świetny przepis, trzeba wypróbować.
Fiffi 30.04.2013 22:51
bardzo w Twoim stylu, jak przeczytałam nazwę wiedziałam kto go zmajstrowała:)
Mysiunia 30.04.2013 21:51
bardzo oryginalny przepis :) chlebek na pewno pyszny :)
Olga_SK 30.04.2013 21:12
dużo chlebów już upiekłam, ale takiego jeszcze nie widziałam :)
caralajna 30.04.2013 20:20
przed upieczeniem był bardziej zielony, jednak chlorofil podczas obróbki cieplnej się zmienia i kolor zbladł, chlebek jest bardzo smaczny, polecam :) (można dodać świeża pokrzywę też..)
Anna133 30.04.2013 20:01
aleśż to apetyczne
2milutka 30.04.2013 19:51
super ten chlebuś!
miszelka 30.04.2013 19:41
pięknie zielony i ciekawy :)
czekoladka_m 30.04.2013 19:26
ma świetny kolor:)
Gracer 30.04.2013 19:26
bardzo fajny przepis
Papryczka 30.04.2013 19:16
pomysłowy ten chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak