Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek naan z kurczakiem curry
Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, letnie mleko i łyżkę mąki. Zaczyn mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól, proszek do pieczenia, jogurt, olej i ciasto zarabiam mikserem około pięć minut. Ciasto nie ma być rzadkie, ma być zwarte. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę, zagniatam rękoma, dzielę nożem na 6 części. Rękoma rozciągam ciasto na kształt łezki i grubości około 8-10 mm. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, smaruję papier olejem, układam w odstępach chlebki. Pamiętajcie one urosną, mi sześć nie zmieściło się na jednej blaszce. Piekarnik nagrzewam do temp. 230 stopni góra/dół, wstawiam garnek z wrząca wodą, potem blaszkę. Chlebki piekę z jednej strony około 10 minut, z drugiej około 5 minut.
Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę, trzy łyżki oleju. Kurczaka smażę na rozgrzanej patelni, pod koniec dodaję sos. Chlebki rozkrawam i nadziewam rukolą, kurczakiem w sosie i pomidorkami. Lunch box: warzywa, owoce.