Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną

5.0
(132)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Chlebek bananowy to mięciutkie, wilgotne i przepyszne ciasto z dojrzałych bananów. To prosty i szybki do zrobienia deser, który świetnie smakuje oraz dodaje mnóstwo dobrej energii. Idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie z dodatkiem ciepłego kakao lub jako energetyczna przekąska w ciągu dnia.

Składniki:

SKŁADNIKI

banan 4 sztuki
mąka 1.5 szklanki
cukier trzcinowy 0.5 szklanki
masło 80 gramów
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
esencja waniliowa 2 łyżeczki

DODATKI

orzechy włoskie 0.3 szklanki
żurawina 0.3 szklanki
nasiona chia 1 łyżka
siemię lniane 1 łyżka
wiórki kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną

KROK 1. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąkę, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach*. Na koniec do powstałej masy wsypujemy wszystkie dodatki: orzechy, żurawinę, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz siemię lniane*.

* Jeśli nie posiadamy miksera, składniki śmiało można wymieszać ręcznie.

* Dodatki możemy dobierać wedle upodobań smakowych i dodać swoje ulubione orzechy, nasiona, ziarna lub owoce.

KROK 2. Keksówkę o wymiarach 26 cm x 11,5 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak