Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziemniakami
Ciasto chlebowe:
Ugotowane ziemniaki ( wystudzone ) przecisnąć przez praskę lub zmielić. W większej misce umieścić wszystkie składniki, z wyjątkiem zaczynu, wymieszać i zagniatać około 3 minut. Następnie stopniowo, po łyżce, dodawać zaczyn, wgniatając go dobrze w ciasto. Po dodaniu całego zaczynu zagniatać jeszcze około 4 minut. Ciasto powinno być wilgotne ale nie za luźne. Przykryć i odstawić na 1 h 30 min w ciepłe miejsce ( około 24°C ).
Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Odłożyć na 20 minut by odpoczęło. Następnie uformować bochenki, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h 15 min.
Piec około 35 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C, po 15 minutach obniżając lekko temperaturę. Studzić na kratce.
Chleb jest naprawdę bardzo smaczny. Trochę czasochłonny ale uważam, że warty tego aby poświęcić mu czas :) Dodatek ziemniaków powoduje, że dłużej zachowuje świeżość. Polecam gorąco :)
Smacznego :)