Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z cydrem i ziarnami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 1,5 szklanki
drożdże świeże 25 g
cukier 1 łyżeczka
mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 1 szklanka
płatki jaglane 1 szklanka
mąka pszenna typ 450 4,5 szklanki
siemię lniane 1/2 szklanki
słonecznik łuskany 1/2 szklanki
sól 1 łyżka
cydr 275 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z cydrem i ziarnami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Chleb z cydrem i ziarnami foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb z cydrem i ziarnami foto
3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i cydr, wymieszać.
Krok 3 - Chleb z cydrem i ziarnami foto
4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z cydrem i ziarnami foto
5
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z cydrem i ziarnami foto
6
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 180 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 6 - Chleb z cydrem i ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 17.08.2016 16:28
Lubię takie chlebki :)
ben-ka 17.08.2016 11:24
Ja cydr tylko piję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak