Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z cebulą
Do dużej miski dodajemy mąkę, cebulkę, sól, drożdże, oliwę i wodę. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść kilka razy.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i nadać mu owalny kształt.
Chleb układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek można naciąć na górze nożyczkami posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk gdy postuka się w jego spód.
Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!