Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z bułkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 3,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 50 g
mąka żytnia typ 720 2 szklanki
otręby pszenne 1 szklanka
mąka pszenna typ 450 4,5 szklanki
sól 2 łyżeczki
olej 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z bułkami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, odstawić na kilka minut.
Krok 1 - Chleb z bułkami foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać.
Krok 2 - Chleb z bułkami foto
3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i olej.
Krok 3 - Chleb z bułkami foto
4
Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z bułkami foto
5
Po tym czasie ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 2 części. Z jednej uformować owalny bochenek, ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Z drugiej części ciasta uformować 5-6 okrągłych bułeczek i również ułożyć je na blasze. Odłożyć na ok. 20 minut do podrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z bułkami foto
6
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba i bułek posmarować białkiem jaja (można dodatkowo zrobić nacięcia). Chleb i bułki piec w 200 stopniach. Po ok. 30 minutach wyjąć bułki. Chleb piec dalej jeszcze 30-40 minut. Studzić na kratce.
Krok 6 - Chleb z bułkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak