Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wieloziarnisty

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 250 gram
mąka żytnia pełnoziarnista 250 gram
drożdże świeże 50 gram
słonecznik łuskany 3 łyżki
jogurt naturalny 150 gram
woda
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty

Obydwa rodzaje mąki przesiewamy do miski. dodajemy sól, mieszamy ze sobą. Robimy wgłębienie, do środka wkruszamy drożdże i wlewamy pół szklanki letniej wody. Lekko mieszamy z częścią mąki i zostawiamy na 10 minut, aby rozczyn wyrósł.

Po tym czasie wsypujemy ziarno słonecznika, wlewamy jogurt i 1/3 szklanki letniej wody. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, tak mniej-więcej 20-25 minut.
Po wyrobieniu ciasta miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Następnie krótko wyrabiamy ciasto i przekładamy je do natłuszczonej podłużnej formy. Znowu przykrywamy ściereczką i raz jeszcze odstawiamy na 90 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy foremkę z chlebem i pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stan2401 11.09.2014 15:03
rewelacyjny
IwonaDD 11.09.2014 13:58
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak