Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny pełnoziarnisty na serwatce
Serwatkę delikatnie podgrzewamy.
Do serwatki dodajemy rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i łączymy razem.
Dodajemy pracujące drożdże i olej i zaczynamy łączyć składniki.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut.
Z ciasta formujemy kulę, delikatnie posypujemy mąką z wierzchu, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyrabiamy krótko, około 1-2 minut.
Formujemy z ciasta okrągły bochenek, delikatnie nacinamy z wierzchu, przenosimy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Chleb pieczemy około 40 minut w 180°C.
Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Smacznego!